1. Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Η αρχή των αγώνων της Ολυμπίας χάνεται στο βάθος της μυθολογίας και συνδέεται με αγώνες θεών και ηρώων. Σύμφωνα με μυθικές παραδόσεις, τους αγώνες ίδρυσε ο Πέλοπας από την Μικρά Ασία, όταν νίκησε στις αρματοδρομίες τον βασιλιά της Πίσας Οινόμαο. Τότε πήρε για βραβείο του το βασίλειο του Οινόμαου και για γυναίκα του την κόρη του Ιπποδάμεια. Για να πανηγυρίσει τη νίκη του έκανε θυσίες στο Δία διοργανώνοντας αγώνες προς τιμήν του, τους οποίους ονόμασε Ολυμπιακούς παίρνοντας το όνομα από το βουνό Όλυμπο, την κατοικία του δωδεκάθεου.
Σύμφωνα με άλλες αρχαίες πηγές, ιδρυτής των αγώνων θεωρείται ο Ιδαίος Ηρακλής. Αλλά στους ιστορικούς χρόνους, ως ιδρυτής τους αναφέρεται ο Όξυλος και αναδιοργανωτής τους ο απόγονός του, βασιλιάς της Ηλείας, Ίφιτος (αυτό γίνεται φανερό, γιατί ο χρησμός του μαντείου των Δελφών δίνει εντολή "ανακαίνισης" και όχι ίδρυσης των αγώνων στον Ίφιτο).
Σαν συμβατική αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται το 776π.Χ., αφού από τότε έχουμε τα πρώτα γραπτά στοιχεία. Τότε ο Ίφιτος σύναψε συμφωνία με τον βασιλιά της Σπάρτης και σοφό νομοθέτη Λυκούργο και τον βασιλιά της Πίσας Κλεισθένη, το κείμενο της οποίας γράφτηκε σ' ένα δίσκο που φυλασσόταν στο Ηραίο. Με τη συνθήκη αυτή που υπήρξε το αποφασιστικό γεγονός για την εξέλιξη του Ιερού σε πανελλήνιο κέντρο, συμφωνήθηκε η "ιερή εκεχειρία", δηλαδή η παύση των εχθροπραξιών σε όλο τον ελληνικό κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.


Προηγούμενο Kεφάλαιο Επιστροφή Στα περιεχόμενα Επόμενο Κεφάλαιο