10. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Το πρόγραμμα και η διάρκεια των Αγώνων δεν παρέμειναν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Γιαυτό θα περιγράψουμε μία Ολυμπιάδα, όταν είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα τα περισσότερα αγωνίσματα και οι Αγώνες διατηρούσαν την αίγλη τους.

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
Οι τελετές άρχιζαν με τον επίσημο όρκο που έδιναν οι αθλητές στο Βουλευτήριο μπροστά στο άγαλμα του Ορκίου Δία ότι τους τελευταίους δέκα μήνες γυμνάστηκαν σύμφωνα με τους κανονισμούς, ότι δεν θα διαπράξουν καμία παραβίαση κανονισμών. Ακολουθούσαν οι όρκοι των πατέρων και των γυμναστών τους και τελευταίοι ορκίζονταν οι κριτές που βοηθούσαν στην κατάταξη των αθλητών κατά ηλικίες. Εκεί, μπροστά στο άγαλμα του Δία γινόταν και θυσία ταύρου.
Στη συνέχεια γίνονταν οι δηλώσεις των αθλητών για συμμετοχή σε αγωνίσματα και οι κληρώσεις των αντιπάλων για τα αγωνίσματα κατά ζεύγη.
Την ίδια μέρα γίνονταν και οι αγώνες σαλπιγκτών και κηρύκων.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
Τη δεύτερη ημέρα γίνονταν τα αγωνίσματα των παίδων. Πρώτοι αγωνίζονταν οι μικροί σταδιοδρόμοι. Ακολουθούσε το αγώνισμα της πάλης με τα ζεύγη των παιδιών να παλεύουν κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Κατόπιν ερχόταν η σειρά της πυγμαχίας και του παγκρατίου.

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
Περιελάμβανε αγωνίσματα ιδιαίτερα αγαπητά στους Έλληνες, όπως τα ιππικά και τα πένταθλο.
Αυτή την ημέρα ήταν η σειρά του Ιπποδρόμου να κατακλυστεί από επισκέπτες. Το πρώτο από τα ιππικά αγωνίσματα ήταν η αρματοδρομία τεθρίππων. Ήταν το πιο εντυπωσιακό και πρόσφερε έντονες συγκινήσεις με το σκληρό ανταγωνισμό αρμάτων που ανήκαν στους πλουσιότερους Έλληνες. Ακολουθούσαν τα υπόλοιπα ιππικά αγωνίσματα.
Μετά το τελευταίο, οι θεατές πήγαιναν από τον Ιππόδρομο στο στάδιο. Εκεί ξεκινούσε το πένταθλο. Το βράδυ της τρίτης μέρας, που οριζόταν με τρόπο που να συμπίπτει με την πανσέληνο, ήταν αφιερωμένο στο μυθικό ήρωα Πέλοπα. Στο ιερό του, το Πελόπειο, θυσίαζαν ένα κριάρι.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ
Αποτελούσε την κορύφωση των τελετών και του αγωνιστικού προγράμματος. Το πρωί ξεκινούσε γιορταστική πομπή από το Γυμνάσιο που κατέληγε στο βωμό του Δία.
Εκεί οι Ηλείοι προσέφεραν μεγάλη θυσία, την εκατόμβη (δηλαδή θυσίαζαν 100 ταύρους), στο θεό. Αμέσως μετά πρόσφεραν θυσίες οι πόλεις-κράτη και οι ιδιώτες.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα το περίμεναν όλοι με αγωνία γιατί διαγωνίζονταν οι άνδρες. Ξεκινούσε με το σταδίου δρόμο ακολουθούσε ο δίαυλος και κατόπιν ο δόλιχος. Γύρω στο μεσημέρι άρχιζαν τα βαριά αθλήματα: πάλη, πυγμαχία, παγκράτιο.
Το τελευταίο αγώνισμα της τέταρτης ημέρας και όλης της Ολυμπιάδας ήταν η οπλιτοδρομία.

ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ
Ήταν η ημέρα του θριάμβου των Ολυμπιονικών. Συγκεντρώνονταν όλοι στον πρόναο του ναού του Δία και γινόταν η απονομή του "κότινου" σε όλους τους Ολυμπιονίκες. Το μεσημέρι η πόλη της Ήλιδας παρέθετε επίσημο γεύμα σε όλους τους νικητές, ενώ το βράδυ κορυφωνόταν το γλέντι.


Προηγούμενο Kεφάλαιο Επιστροφή Στα περιεχόμενα Επόμενο Κεφάλαιο