EΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Γαστεράτου Χρυσάνθη: Ακόμα όμως και χωρίς να μελετήσει κανείς σε βάθος όλα αυτά τα κτίρια, Η Βενετία είναι μια πόλη η οποία από μόνη της ξεδιπλώνει την ιστορία όλων αυτών των χρόνων. Αρκεί να παρατηρήσουμε κάθε γωνιά της.

Σταθοπούλου Τρυφώνα: Η επίσκεψη μας στο Ελληνικό προξενείο μας εντυπωσίασε. Ο χώρος στον οποίο στεγάζονται τα γραφεία του Προξενείου θύμιζαν Ελλάδα. Γύψινα αγάλματα και τοιχογραφίες από ελληνικούς θεούς και φιλόσοφους.

Λαζάρου Μαριάννα: Η εβδομάδα που περάσαμε στη Βενετία θα είναι πάντα η καλύτερη εμπειρία που ζήσαμε τα εικοσιεπτά παιδιά που λάβαμε μέρος στο πρόγραμμα. (η ίδια μαθήτρια είχε πεί μέσα στο παλάτι των Δόγηδων: Τώρα εμείς είμαστε στην πραγματικότητα ή ζούμε μια ομαδική παραίσθηση?)

Καραμπίνης Αλλεν: Οι Ελληνες νιώθουν ιδιαίτερη συγκίνηση όταν σκέφτονται ότι έχουν συμβάλλει στον πολιτισμό αυτής της πόλης που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βικέντιος Γεώργιος: Τέλος επισκεφτήκαμε και το Σαν Μαρκο που μας γοήτευσε τόσο με τα επίχρυσα άλογα και τα ψηφιδωτά που έχει στην εξωτερική πλευρά όσο και με το εσωτερικό του μεγαλείο, που ακόμη και το πάτωμα ήταν διακοσμημένο με πανέμορφες πέτρες. Καθώς έβγαινες έξω από την εκκλησία αντίκρυζες το πελώριο καμπαναριό της εκκλησίας που στέκεται ολόρθο μπροστά της λες και είναι γίγαντας που την προστατεύει.

Κομίνη Ειρήνη: Το ταξίδι αυτό στη Βενετία μας έδωσε την δυνατότητα να δούμε από κοντά και λεπτομερέστερα τα αποτελέσματα της μακρυχρόνιας σχέσης που είχε η Βενετία με την Ελλάδα καθώς και τις επιρροές που δέχτηκκε η μία από την άλλη.

Πιπίνη Μαρία: Κατα τη γνώμη μου εκπληρώθηκε κατά πολυ ο σκοπός του ταξιδιού μας στη Βενετία. Τα μέρη που επισκεφτήκαμε και οι άνθρωποι οι οποίοι μας μιλήσανε μας δώσανε νέες πληροφορίες.

Γκέσουρας Αλέξιος: Ομως οι μέρες κυλούσαν σαν το νερό στο ρυάκι και έτσι έφθασε η μέρα για να αποχαιρετήσουμε την πόλη θρύλο με τα 118 νησάκια, που χάνεται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.

Τσιούνης Παναγιώτης: Σίγουρα τους Βενετούς θα τους επηρέασαν και οι Ελληνες που εγκαταστάθηκαν εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας αφού κράτησαν τα έθιμα τους και τα ήθη τους. Μην ξεχνάμε πως η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη στηρίζεται πάνω στην Βιβλιοθήκη του Ελληνα Βησσαρίωνα που θεωρούσε την Βενετία σαν δεύτερο Βυζάντιο.

Ρεμούνδος Μάρκος: Την άλλη μέρα πήγαμε στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελετών. Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση και νιώσαμε χαρά και περηφάνια ήταν η γέφυρα δίπλα στο Ινστιτούτο που ονομαζόταν "Γέφυρα των Ελλήνων". Στο Ινστιτούτο μας έδωσαν αρκετές πληροφορίες για την Ιστορία του Ελληνισμού στη Βενετία για την τεράστια προσφορά τους προς το Βενετικό τότε κράτος και τα ανταλλάγματα των Βενετών προς αυτούς.

Στεργιάτου Βασιλική: Απέναντι από το παλάτι του Δόγη υπήρχε η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη που περιείχε συλλογή από χειρόγραφα Λατίνων και Ελλήνων που την είχε προσφέρει ο Ελληνας καρδινάλιος Βησσαρίωνας. (Μέσα περιέχει εκτός από χειρόγραφα και πίνακες μεγάλων ζωγράφων). Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη κάποιων χειρογράφων από την Ιλιάδα του Ομήρου και άλλων αρχαίων συγγραφέων όπως του Αισχύλου και του Αριστοφάνη.

Ασημακοπούλου Παναγιώτα: Πριν από την επίσκεξη μας στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, επισκεφτήκαμε το παλάτι του Δόγη. Ο πλούτος που υπήρχε στο παλάτι μας άφησε όλους άφωνους. Τα ταβάνια και οι τοίχοι στολισμένοι από αληθινό χρυσάφι, που σε σαγύνευε και από μαγευτικούς πίνακες, που σε εντυπωσίαζαν είτε από τα υπέροχα και πετυχημένα χρώματα είτε από τις παραστάσεις όπου απεικονίζονταν διάφορα θέματα τα οποία ήταν παρμένα από την Ελληνική μυθολογία.