H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
απο το 14ο έως το 19ο αιώνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε


Τα προγράμματα κινητικότητας της Ευρωπαικής Ενωσης είναι μια πρόκληση για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Πρόκληση για ερευνητική, ομαδική, συνθετική δουλειά, πρόκληση να ξεφύγεις από το καθημερινό σχολείο της ρουτίνας, του πινακα και της κιμωλίας, του μοναδικού βιβλίου, της εξέτασης, της παράδοσης, του βαθμού. Πρόκληση για άλλες μορφές μάθησης για σύνδεση του βιβλίου με άλλες πηγές γνώσεις, με τα μνημεία, τη γλώσσα, την παλιά και τη σύγχρονη ζωή.

Πρόκληση για την κατανόηση της μεγάλης αλήθειας: ότι οι πολιτισμοί προέρχονται από αλληλοεπιδράσεις και δάνεια, και ότι ειδικά οι ευρωπαικοί πολιτισμοί είναι ένα χωνευτήρι ιδεών, που ο κάθε λαός έχει την συμβολή του, εχει πάρει και έχει δώσει.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν ως υπεύθυνοι και συνοδοί καθηγητές οι κ. Πανάγου-Βαδεβούλη Κλεονίκη, Κορθή-Πανοπούλου Κων/να, Πασπαλιάρη Φωτεινή καθως και 27 παιδιά από το Γυμνάσιο Ζεφυρίου.
Σκοπός και στόχος του προγράμματος ήταν οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν μέσα από ποικίλες δράσεις τι έδωσαν οι Ελληνες στον πολιτισμό της Βενετίας και γενικότερα της Ιταλίας, κυρίως μετά τον 13ο αιώνα, πως συμμετείχαν στην Αναγέννηση της Ιταλίας και ειδικά της Βενετίας και τι πήραν από την μακρόχρονη επαφή με την Βενετία κατα τους αιώνες της Βενεκοκρατίας, πως επηρέασε δηλαδή η Βενετία το Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την επίσκεψη στη Βενετία την θαυμάσια αυτή ιταλική πόλη που είναι χτισμένη μέσα στο νερό. Μείναμε στο θαυμάσιο νησί του Lido. Τις 8 μέρες που μείναμε, τα βαπορέττα και η θάλασσα έγιναν τα πιο οικεία πράγματα που μας περιέβαλλαν. Και μετά η ίδια η Βενετία, τα μνημεία και τα σπίτια της, οι πλατείες και τα στενά δρομάκια της, τα κανάλια και οι γέφυρες, τα μαγαζιά με τις περίφημες μάσκες, τις στολές, τα μουράνο, τα παλιά καφέ με πρώτο από όλα το Florian.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα τις τρείς πρώτες μέρες τις περάσαμε στο Ελληνικό Ινστιτούτο. Στεγάζεται στο κτίριο που είχε κτιστεί για την Φλαγγίνεια Σχολή. Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Ελληνικό Ινστιτούτο, το Μουσείο εικόνων και ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι στη συνοικία του San Antonino. Στο Ελληνικό Ινστιτούτο μας φιλοξένησαν η Δ/ντρια κ. Μαλτέζου, η βιβλιοθηκάριος κ. Βλάσση και ο κ. Μουρούσιας, ο οποίος ανέλαβε την ενημέρωση μας και τον ευχαριστούμε πολύ. To Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας είναι σήμερα ο μόνος χώρος για το μελετητή του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Ελληνισμού. Ο μελετητής έχει στην υπηρεσία του την πλούσια βιβλιοθήκη, τα Ενετικά αρχεία, πλουσιότατα και λεπτομερέστατα για την ιστορία του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού που εμείς δεν μπορούσαμε στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε να χρησιμοποιήσουμε, τη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Μουρούσιας μας ενημέρωσε για την δράση της ελληνικής παροικίας, για τους λόγιους, για τη Φλαγγίνειο Σχολή, για τη σημερινή κατάσταση. Μας ξενάγησε στο Μουσείο εικόνων της Κρητοβενετικής Σχολής, που στεγάζεται στο κτίριο του Νοσοκομείου της παροικίας.

Η ξενάγηση στο ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Πρωτοσύγγελο ήταν αποκαλυπτική. Η ζωγραφική του ναού, η ιστορία του, η αρχιτεκτονική του ξετυλίχθηκαν μπροστά μας. Θαυμάσια εμπειρία.

Η Ελληνική παροικία αριθμεί γύρω στα 150 μέλη σε όλη τη λιμνοθάλασσα, κυρίως φοιτητές στην Πάντοβα. Παρ'όλα αυτά έχει κάποια δράση. Ολη όμως η Βενετία έχει τη σφραγίδα της επιρροής από το Βυζάντιο και την Ανατολή. Επί 8 μέρες γνωρίσαμε μια πόλη που για πολύ διάστημα ήταν το άλλο Βυζάντιο.

Ο ναός του Αγίου Μάρκου είναι χτισμένος σύμφωνα με το ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης και τα 4 άλογα της πρόσοψης του είναι από την Κων/λη τα ψηφιδωτά του, ιδίως το αριστερό έγινε από τεχνίτες βυζαντινούς. Οι άγιοι του, Αγιος Θεόδωρος και Αγιος Μαρκος είναι βυζαντινοί. Η σφραγίδα της Κρητικής Σχολής Ζωγραφικής υπάρχει και στις καθολικές εκκλησίες, στα Μουσεία της, Μουσείο Κορρερ, η ύπαρξη της Μαρκιανής βιβλιοθήκης, τα χειρόγραφα σε ελληνική και λατινική γραφή τα επισκεφθήκαμε και είδαμε και τους αρχαιότερους χάρτες της γής τα καφενεία το κάθε τι που θυμίζει Ανατολή και Ελλάδα.

Στο νοσοκομείο που πήγαμε οι επιγραφές ήταν καθαρά ελληνικές: Qtoiatria, Kardiologica, κλπ. Τα στοιχεία της γλώσσας τα ελληνικά είναι παντού φανερά. Τα αγάλματα, οι Ελληνες φιλόσοφοι, η Ελληνική μυθολογία, είναι πανταχού παρόντα: στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη, στο Αρσενάλε, στο ναό του Αγίου Μάρκου στο παλάτι των Δόγηδων.

Ομως εκεί γνωρίσαμε και το διαφορετικό. Την τέχνη της Αναγέννησης που τόσο πλούσια εμφανίζεται στο παλάτι των Δόγηδων. Ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο, ο Μπελλίνι, έχουν δημιουργήσει τεράστιες αναγεννησιακές τοιχογραφίες και ο πλούσιος χρυσός διάκοσμος δείχνει τον πλούτο και τη δύναμη αυτής της πόλης. Η πόλη της Commedia dell'atre, του Γκολντονι, της μάσκας, της πολυτελούς στολής, του Μουράνο, έγινε ένα με εμάς, μπήκε στο είναι μας.....


Την εμπειρία αυτή δε θα την ξεχάσουμε ποτέ.
Εντυπώσεις Μαθητών...