Όσο αναφορά το όνομα της πόλης μας υπάρχουν δύο ιστορίες. Η μία ιστορία λεει ότι το Ζεφύρι πήρε το όνομα από ένα πηγάδι που υπήρχε παλιά και το χρησιμοποιούσαν για να ποτίζουν τα ζώα. Το πηγάδι αυτό το είχαν ονομάσει Ζωφριά. Η δεύτερη περίπτωση είναι να πήρε το όνομα εξαιτίας ενός ανέμου του Ζέφυρου που ήταν έντονος στην περιοχή. Το Ζεφύρι ανήκε στον δήμο Αχαρνών μέχρι το 1967 που αποσπάστηκε από το Μενίδι και έγινε κοινότητα. Μέχρι το 1967 οι κάτοικοι ήταν ελάχιστοι, χωρίς ρεύμα χωρίς νερό και ένα μοναδικό τηλέφωνο για τις ανάγκες όλων. ZoomΠόσιμο νερό έφερναν ιδιώτες από τις γύρω περιοχές.
Η περιοχή που σήμερα καταλαμβάνει το Ζεφύρι ήταν εντελώς παραμελημένη, ένας λασπότοπος όπου συχνά οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους. Το 1967 καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν το Ζεφύρι έγινε κοινότητα. ZoomΟ πρώτος πρόεδρος του Ζεφυρίου ήταν ο κ. Φακηνός ο οποίος ανέλαβε την αποπεράτωση των έργων.
Το 1991 ο πληθυσμός φτάνει τους 9000 κατοίκους και το Ζεφύρι γίνεται πια δήμος. Τον Σεπτέμβριο του 1986 χτίστηκε το δημαρχείο ενώ το 1974 έγιναν οι πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα Zoom Ζεφύρια με έκθεση βιβλίου, χορευτικούς συλλόγους και συναυλίες. Το πνευματικό κέντρο ήταν το πρώτο κέντρο ψυχαγωγίας των παιδιών όπου δημιουργήθηκε αίθουσα χορού μουσικών οργάνων κλπ. Το 1975 λειτούργησε το ZoomΣτέκι Νεολαίας με πρώτο δάσκαλο χορού τον κ. Γ. Παπαιωάννου. Το πρώτο σχολείο που χτίστηκε ήταν ιδιωτικό και έτσι τα περισσότερα παιδιά αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε μακρινά σχολεία. Το 1965 το σχολείο αυτό έγινε δημόσιο ενώ το 1987 χτίστηκε το γυμνάσιο που μέχρι το 1994 συστεγαζότανε με το λύκειο Ζεφυρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Zoomκ. Λιάρο τον ‘αρχιτέκτονα’ του Ζεφυρίου ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης μας. Ο κ. Λιάρος ήταν υπέρ των μαζικών φορέων και συνέβαλε στην αποπεράτωση των περισσότερων έργων στο Ζεφύρι (γήπεδα, παιδικές χαρές, πλατείες). Προς τιμήν του το κτήμα Κωνσταντινίδη έχει πάρει το όνομα του.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι τα ναρκωτικά, οι διερχόμενοι σκηνίτες και οι χωματερές. Όλα αυτά αποτελούν απειλή για την νεολαία της περιοχής.